"De Holland" in beeld

  • Anja Groot Zwaaftink, Cor Ritmeester, Fred van Turenhout, Ger Sterk, Joke Maarleveld, Marijke Bottema, Remco Schade, Wim Hoevers, Jan Koorneef, Anna van der Sloot, Arie Stam, Esther Vertelman, Rene van Rijswijk, Treu de Lapin, Bob Jansen

  • Fotogalerie Zwijndrecht, Rotterdamseweg 126 3332 AL Zwijndrecht
  • zaterdag 6, 13, 20 en 27 april 2019
  • 11.00 tot 16.00 uur
  • de toegang is gratis

Leden van Fotoclub Zwijndrecht tonen samen met enkele gastfotografen in de maand april fotowerk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: "De Holland" in beeld.

Deze maand komt de inspiratie voor het fotowerk en de expositie voort uit het gebouw “De Holland”. Dit gebouw is ontworpen door de architect Sybold van Ravesteyn en is gebouwd in 1938. Deze architect is in Dordrecht onder andere ook bekend van Schouwburg Kunstmin. De oorspronkelijke gebruiker, Verzekeringsmaatschappij “De Holland van 1859”, was ook de naamgever van het gebouw. Door de jaren heen heeft het verschillende gebruikers gehad, maar sinds 2015 is het prachtig gerestaureerde gebouw het onderkomen van het Nationaal Onderwijsmuseum.
De architectuur van zowel interieur als exterieur nodigt uit tot fotograferen. De sierlijke barok van buiten is ook binnen terug te vinden. Als je binnen bent valt verder het invallende licht en de ruimtelijkheid direct op. En dan zijn er de geëxposeerde objecten van het Onderwijsmuseum, van leesplankje tot griffel en van oude schoolplaat tot computer.

Op de fototentoonstelling is werk te zien waarbij fotografen dicht bij de werkelijkheid zijn gebleven, waar anderen zich hebben laten inspireren tot geheel eigen beelden los van De Holland en de museumschatten. Deze mix van opvattingen versterkt elkaar op deze expositie en neemt de beschouwer daar in mee. Het mooiste compliment aan de fotografen zou zijn, dat het na zien van deze foto’s belangstelling is gewekt om een bezoek te brengen aan het Nationaal Onderwijsmuseum gevestigd in gebouw De Holland te Dordrecht. Maar liefst vijftien fotografen laten zien hoe zij De Holland in beeld gebracht hebben. Tijdens de openingstijden zijn er altijd meerdere fotografen aanwezig, ook op Koningsdag.