Restricted nature

  • Joke Maarleveld
  • Fotogalerie Zwijndrecht, Rotterdamseweg 126 3332 AL Zwijndrecht
  • zaterdag 3, zondag 4, zaterdag 10, 17 en 24 november 2018
  • 11.00 tot 16.00 uur (weekend 3 en 4 november 11.00 tot 17.00 uur)

  • de toegang is gratis

Joke Maarleveld (1952), woonachtig in Hendrik-Ido-Ambacht en lid van Fotoclub Zwijndrecht, toont in de maand november haar werk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: RESTRICTED NATURE.

De door de mens gecreëerde natuur is voor Joke Maarleveld de laatste jaren een onuitputtelijke inspiratiebron. Door haar foto’s te bewerken, hetzij in de computer of met naald en draad, wordt deze natuur nog verder uit de realiteit gehaald. De nadruk komt te liggen op datgeen wat haar getriggerd heeft tot het maken van de foto en de schoonheid van het cultuurlandschap wordt versterkt.

Op de expositie is een serie te zien met foto’s die ze gemaakt heeft tijdens haar dagelijkse wandelingen in het recreatie gebied Sandelingen Ambacht. Verder is er foto’s uit de serie Ordnungen te zien. Foto’s van bomen en planten krijgen door een nabewerking nog meer ordening waardoor een nieuwe werkelijkheid tevoorschijn komt. De natuur nog meer aanbanden gelegd in de foto’s van Joke Maarleveld Vanuit huis in Hendrik Ido Ambacht rechts de deur uit. Vervolgens de Van Elkstraat in en de Ter Spilstraat uit en dan linksaf de Dorpsstraat en de Achterambachtseweg op. Na het bord einde bebouwde kom begint links het park Sandelingen Ambacht. Na ongeveer 500 meter linksaf het fietspad op het Palmhoevepad. Weer de eerste links en na zo’n 100 meter weer thuis. Een wandelingetje van niks, een half uurtje, maar wel elke dag, gedurende de afgelopen twee jaar.

Soms was het saai, maar vaker was het prachtig, door het weer, de zon, de wind, de regen, het ijs. Het werd een uitdaging om elke dag tijdens haar wandeling van datgene wat haar opviel een foto te maken. Het altijd veranderende water in de diverse waterpartijen, het wuivende of juist verstilde riet en de schaduwen op het asfalt. Ook de wisselende seizoenen geven aanleiding tot fotografie. In het voorjaar zijn er altijd wel enkele aangereden dode meerkoetjes langs de kant van de weg. Vaak nog helemaal intact met hun prachtige bedauwde zwarte verentooi en bleekblauwe poten.

Geboeid hoe Joke naar de natuur kijkt? Kom dan naar de fotogalerie. De galerie is alle zaterdagen in november geopend. Joke is op 3 en 17 november zelf aanwezig en kan zij toelichten hoe het en ander tot stand is gekomen. In het kader van Open Atelierroute is de galerie ook op zondag 4 november geopend. Ook dan is de fotografe aanwezig.