Joke372 + Remco28

  • Joke Maarleveld en Remco Schade

  • Fotogalerie Zwijndrecht, Rotterdamseweg 126 3332 AL Zwijndrecht

  • zaterdag 23 en 30 april en 7, 14, 21 en 28 mei 2022

  • 12.30 tot 16.00 uur

  • de toegang is gratis

Joke Maarleveld (1952) uit Hendrik-Ido-Ambacht en Remco Schade (1964) uit Haaften, beiden lid van Fotoclub Zwijndrecht, exposeren tot en met 28 mei in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: Joke372 / Remco28.

De contrasten in deze expositie zijn groot. Ten eerste het aantal geëxposeerde foto’s. Van Joke hangen er 372 foto’s tegenover 28 van Remco. Ten tweede de aanpak; Remco maakt autonome foto’s tegenover de conceptuele aanpak van Joke. En als laatste de locatie. Joke heeft alles binnenshuis gefotografeerd terwijl Remco er vaak op uit trekt.

Joke heeft een jaar lang plastic gefotografeerd. Het gaat om plastic verpakkingsmateriaal waarmee iedereen elke dag in en rondom het huishouden wordt opgescheept. Na veelal eenmalig gebruik heeft het zijn doel gediend en wordt het weggegooid. Men heeft hier een mooie naam voor: Single Use Plastic, afgekort SUP.

Een jaar lang fotograferen resulteert in 365 foto’s uit het huishouden van Joke. Door de keuze van de vormgeving, het gebruik van zwart-wit en de hoeveelheid foto’s wil zij de nadruk leggen op de twee uitersten van SUP; de schoonheid van al die verschillende plastics en de ongelofelijke hoeveelheid afval. Hoewel Joke geen activist is, heeft het haar wel bewust gemaakt van het immense afvalprobleem en ze hoopt met de serie dat ook anderen zich daar meer bewust van worden.

Remco fotografeert bij voorkeur zonder vooropgezet plan op straat of in een museum. Hij heeft oog voor bijzondere gewone situaties. Niets bijzonders dus? Zeker wel! Hij ziet kans passanten en objecten zodanig te combineren dat er een eigen werkelijkheid ontstaat. Vaak vertonen de foto’s een sfeer van surrealisme of absurdisme. Zijn inspiratie bron is de Japanse fotografie en de Amerikaanse fotograaf Lee Friedlander. Medeliefhebbers zullen dat zeker in het werk terugzien. Naar gelang het thema en de beoogde sfeer wordt het werk in kleur afgewerkt of omgezet naar zwart-wit. Zijn foto’s op de expositie zijn gemaakt in de periode 2018 – 2022.

Naast het bekijken van het plastic project en de bijbehorende afvalberg van Joke of de foto’s met de eigen werkelijkheid van Remco, kan de bezoeker ook kennismaken met de twee fotografen zelf. Ze zijn elke zaterdag aanwezig en u kunt dan zelf ervaren dat beiden nog veel meer over hun tentoongestelde werk te vertellen hebben.