Skip to main content

Openingsavond: Lezing Olaf Grim

Op 3 september ontvingen we op de openingsavond van het nieuwe clubseizoen Olaf Grim. Olaf is veilingexpert bij Botterweg Auctions, een veilinghuis voor 20e-eeuwse toegepaste kunst en design. Specialiteit van Olaf is het samenbrengen van collecties van fotoboeken die vervolgens integraal worden verkocht. Olaf ontpopt zich als een boeiende verteller. Hij legt uit hoe hij ooit begon toen een vriend hem dozen met foto’s gaf en vroeg of hij daar wat mee kon. Samen met een bevriende fotograaf - Hans Aarsman - ging hij op zoek en belandde in een Haarlems steegje bij het Institute for Concrete Matter van Frido Troost. Frido kocht de foto’s en zo zette Olaf zijn eerste schreden op het pad van de fotografie.

Vol bezieling legt hij uit hoe een veiling werkt en welke soorten veilingen er zijn. Een veiling bezit zelf geen dingen maar neemt zaken in en verkoopt die op een vastgesteld moment.

De inkomsten voor het veilinghuis bestaan uit de inzendcommissie die de eigenaar betaalt over de hamerprijs. Het veilinghuis hamert het werk af aan de hoogste bieder. De nieuwe eigenaar betaalt vervolgens opgeld aan het veilinghuis over de hamerprijs.

Grim vertelt hoe de wereld van veiling na 2000 is veranderd. Hiervoor vond een veiling fysiek plaats in een zaaltje, door de komst van internet werken alle veilinghuizen tegenwoordig digitaal. Belangrijk voor deze ontwikkeling was het platform e-Bay. Voordeel van deze digitalisering is dat het nu gemakkelijker is om mondiaal te werken.

Olaf vertelt over spraakmakende veilingen en laat een voorbeeld zien van een foto van Mapplethorpe die ooit door iemand werd gekocht voor € 400,-- en later geveild voor € 346.000,--. Dit soort voorbeelden zijn echter wel uitzonderingen. Na een overzicht van de top 10 van duurste foto’s ooit, laat Olaf voorbeelden zien van foto’s die bij Botterweg zijn geveild. Hij besluit de avond met het laten zien van boeken en foto’s die binnenkort geveild zullen worden bij het veilinghuis. We kijken terug op een boeiende avond waarin een voor velen onbekend aspect van de fotografie op een plezierige manier is belicht.